Somesta olen saanut lukea kuinka jotkut toivovat, että Elokapinan päälle ajetaan, kuinka Pietarissa käyneet jalkapalloturistit sietäisivät sammua talvella hankeen ja kuinka Pride-porukka pitäisi kivittää. Myös valtakunnan pääpoliitikot saavat osakseen painokelvotonta tekstiä unohtamatta niitä monia ehdokkaita, jotka kuntavaalikampanjan aikana saivat osakseen törkyä.

 

Tämä on huolestuttava suuntaus. En kiellä sitä, etteikö ihmisillä olisi oikeus vihata erilaisia asioita tai ylipäätään olla eri mieltä. Kuitenkin kun sitä omassa vauhkossaan jatkuvasti tuodaan julkiseen tilaan, luo se toimintakulttuuria, joka ei mieltä lämmitä. Viha ruokkii vihaa. Viha sumentaa ajattelua. Kun tunteet ovat pinnassa, harkinta usein unohtuu.

 

Nykyään tehdään asioita “ihan vaan läpällä”. Koulumaailmassa törmää usein siihen, että huumorin varjolla esimerkiksi nimitellään toisia, jopa kiusataan “läpällä”. Aikuisten tehtävä on näyttää mallia. Omat ennakkoluulot ja aggressiot pitäisi pystyä purkamaan muulla tavoin, kuin läyhäämällä somessa. Myönnän, että itsekin olen joskus tunteenpuuskissani painanut enteriä ennen perusteellista harkintaa. Olen ollut harmissani ja pyytänyt anteeksi.

 

Jotkut kokevat anteeksipyytelyn heikkoutena. Sananvapauteen on aina helppo vedota. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia. Kirjoitettu teksti jättää myös paljon enemmän tilaa tulkinnalle. Keskustellessa asioita voi tarkentaa ja kysyä heti, jos mikä mietityttää. Keskustelu kasvotusten on paljon hedelmällisempää. Asiat, joita somessa kirjoitellaan, jäisi monelta sanomatta kasvotusten. Olen yrittänyt lapsille opettaa, että se mitä nettiin kirjoitat, pitäisi pystyä sanomaan vaikka omalle äitille.

 

Suurin osa ihmisistä tuomitsee vihapuheen. Haluan, että ihmiset kiinnittäisivät vielä enemmän huomiota siihen, mitä tehdään huumorin varjolla. Poliitikkojen vastuu on vielä suurempi. En haluaisi nähdä yhtään mukahauskaa meemiä, jotka loukkaavat joko jotain tiettyä ihmistä tai kokonaista ihmisryhmää. Monesti sanotaan, että "minulla on oikeus" tehdä sitä, tätä ja tuota. Oikeuden rinnalla kulkee kuitenkin myös vastuu ja velvollisuus. Sitä ei pidä unohtaa.

 

Tero Juuti, Savonlinnan uusi kaupunginvaltuutettu (Liike Nyt)